Mijn persoonlijke ervaring

Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens mijn vorige carrière in dans en theater ervoer ik sterk de samenhang tussen lichaam en geest. Dit inspireerde mij ruim 25 jaar geleden tot het volgen van een opleiding tot Holistisch Massage Therapeut, waardoor ik intensief aan mijn persoonlijke proces en ontwikkeling ging werken.

Van crisis naar bewustwording

18 jaar geleden kregen mijn huidige man en ik ernstige relatieproblemen. Beiden de enorme pijn van een scheiding kennende, zochten wij hulp bij een relatie therapeute, die opgeleid was door Harville Hendrix, de auteur van het beroemde boek Getting the Love You Want. Wij hadden dit boek gelezen en zeiden tegen elkaar: “als het waar is wat hierin staat, is het geniaal!” Het bleek waar te zijn en inderdaad geniaal. Niet alleen verbeterde onze relatie, het bracht ons samen naar een bewuster, hoger niveau, waardoor onze relatie veel dieper en hechter werd dan in de beginfase van ons samenzijn. Deze vorm van communicatie voerden we ook door in de opvoeding van onze dochter, waardoor zij zichzelf kon blijven en nu een vrolijke ontspannen jong volwassene is.

Vervolg opleidingen

Doordrongen van het belang van goede communicatie ben ik vervolgens NLP gaan studeren, wat toch de Fijne Kunst van Communicatie is. Daarna ben ik direct de vakopleiding Transpersoonlijk Coach Counselor gaan doen, omdat ik iets wilde kunnen doen met mijn NLP kennis, en tevens persoonlijke groei en ontwikkeling verbonden zie met de zin van het leven. Dat is waar het Transpersoonlijke over gaat, de mens als deel van een groter geheel.

Relatie en gezin

Mijn gelukkige gezin en mijn enthousiasme voor de methode van Harville Hendrix brachten mij ertoe zijn opleiding te volgen tot IRI Relationship Educator en Counselor. Ik gun namelijk iedereen deze hoge kwaliteit van leven door een diep verbonden relatie. Door het helpen van stellen met relatieproblemen realiseer ik mij hoe cruciaal het is dat mensen tijdig beginnen hun relatie bewust te ontwikkelen. In Zweden is dit al heel gewoon, een huwelijkscursus of relatiecursus hoort er gewoon bij als je gaat trouwen of samenwonen. Je leert dan wat ieder nodig heeft in een relatie, hoe je met je eigen en elkaars emoties omgaat, conflicten oplost, balans aanbrengt tussen werk en privé en effectief communiceert in je gezin. Dat leer je niet op school, dus doe je daar een cursus voor. Dat zou ik ook graag in Nederland zien gebeuren. Mijn Oudercursus is mogelijk een begin: deze cursus voor effectieve communicatie in het gezin is een integrale aanpak van communicatie met je kinderen én je partner.

Burn Out en HSP

Ik heb zelf een Burn Out ervaren gedurende anderhalf jaar. Hierdoor heb ik zelf ondervonden welke factoren een rol spelen en vooral: hoe eruit te komen, sterker dan daarvoor. Natuurlijk zijn er grote verschillen per persoon. Eén aspect is cruciaal gebleken en is voor iedereen gelijk: mensen met een Burn Out of soortgelijke verschijnselen hebben een verstoring in het energetisch veld (ja het bestaat echt!) en er is iets aan te doen. Ook aan de overmatige gevoeligheid die hier vaak mee gepaard gaat bij Hoog Sensitieve Personen is iets te doen. Zie hiervoor Burn Out en HSP