Wat is Imago Relatie Therapie?


Relatie specialistKrijg de liefde die je wilt de nederlandse vertaling van Getting The Love You Want

Relatie Counseling is een specialisatie van Loving Life. Hierbij wordt gewerkt met de dialogen van Imago Relatie Therapie, de succesvolle methode van de bekende Amerikaanse psycholoog Dr. Harville Hendrix. In de USA is hij één van de toonaangevende relatie specialisten met een zeer hoog aantal geslaagde relatiebegeleidingen. In Nederland was hij te zien in het TV programma van Oprah Winfrey, waar hij al 17 keer is uitgenodigd vanwege zijn spraakmakende methode, die Imago Relatie Therapie heet. Zijn boek ‘Getting The Love You Want’ is een wereldbestseller. Deze is nu vertaald naar “Krijg de Liefde die je wilt” en kun je hier direct bij de uitgever bestellen!

 

Hoezo “Imago”?

Harville Hendrix’ methode heet: “Imago Relationship Therapy”. Het woord “imago” (Latijn) of “image” (Engels) betekent beeld. Wij blijken onze partners te kiezen naar het onbewuste beeld dat wij van onze ouders/opvoeders hebben. Zowel de positieve, maar vooral ook de negatieve eigenschappen van onze ouders blijken een belangrijke rol te spelen. Het is met name op dat gebied waar zij ons niet konden geven wat zijzelf ook niet kregen van hun ouders,  waar onze pijn, noden en behoeften liggen.

Wij hebben ons als kind snel aangepast met ons gedrag en (het onderdrukken van) onze noden en behoeften, om zo goed mogelijk te kunnen (over)leven in de omgeving waarin we opgroeiden. Hoe goed onze ouders het ook deden of bedoelden, niemand ontkomt aan “jeugdverwondingen” die een imprint hebben achtergelaten en van waaruit wij ons huidige leven leven.

Jouw partnerkeuze

De partner waartoe je je aangetrokken voelt, heeft soortgelijke “jeugdverwondingen”opgelopen, maar heeft daar op een andere manier mee geleerd om te gaan dan jijzelf. Je onderbewustzijn heeft vrij snel door of een potentiële partner een “match”is of niet. Hoe meer jullie structuren overeenkomen, hoe beter je elkaar herkent (soms alsof jullie elkaar altijd al gekend hebben!) als partner die jou begrijpt en jou eindelijk kan gaan geven wat jij nodig hebt. Als voorschot hierop wordt je verliefd en kun je de ‘heelheid’ voelen die voor jullie relatie mogelijk is, een gelukzalig gevoel, dat ontstaat door alle biochemische stoffen die je hersenen hiervoor aanmaken.

De Machtsstrijd

Na verloop van tijd (1 tot 3 jaar) verdwijnt de verliefdheid en kom je met je voeten op de grond. Naar mate je relatie in de jaren hierna zich verdiept (vooral na trouwen en/of het krijgen van kinderen) kom je in de volgende fase terecht, de differentiatiefase, waarin duidelijk wordt dat er nog een weg te gaan is voor dat je “eindelijk krijgt wat jij nodig hebt”. Dit is immers allemaal nog onbewust bij jullie beiden, (tenzij je al vroeg in je relatie gericht op zoek bent gegaan naar elkaars verborgen noden en behoeften.) Deze volgende fase kenmerkt zich door meer conflicten en uiteindelijk door machtsstrijd: jullie proberen elkaar zover te krijgen dat de ander zich gedraagt zoals de één wil, en dat lukt niet op die manier, wat frustratie, pijn en verwijdering met zich meebrengt.

Wat is conflict eigenlijk?

Harville Hendrix zegt hierover: “Conflict is growth trying to happen”. Onder ieder conflict zit pijn en een onvervulde behoefte. De kunst is om dit bewust te worden en vervolgens elkaar beginnen te geven wat jullie nodig hebben. Daarvoor moet je nieuwe gedragswijzen omhoog halen die je ooit onderdrukt of nog niet ontwikkeld had. Al gevende wordt je zelf hierdoor een heler en gelukkiger mens! Het resultaat is een enorm warme en vervullende relatie, die zelfs vele malen dieper en meer verbonden is dan je aanvankelijke verliefdheid.

Dialogen

De methode om de zo nodige bewustwording en helderheid te krijgen is buitengewoon effectief. Er zijn simpele dialogen voor ontworpen die je direct duidelijk maken waar het wringt en wat eraan te doen. Het is een verademing om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken op een vriendelijke en veilige manier, zonder ruzie. Je leert open en actief naar elkaar te luisteren, terwijl je je eigen mening even parkeert en je kunt spreken zonder in de rede gevallen te worden. Door tijdens zo’n dialoog ook wat eenvoudige lichaamsgerichte technieken toe te passen, wordt de verbinding tussen jou en je partner direct hersteld.

Terug naar romantiek

Terwijl enerzijds de conflicten worden opgelost, wordt anderzijds actief gewerkt aan meer plezier en romantiek in de relatie, waardoor je al weer snel energie en hoop voelt en je relatie een veel betere sfeer krijgt. Het blijkt ook nog leuk te zijn om aan je relatie te werken!

Niet voor niets is deze methode al 35 jaar wereldwijd één van de meest effectieve en duurzame methoden, die relaties met recht vanuit de kern en oorzaak helpt transformeren en groeien.